15 February 2013

Conditii si Avalanse 9-10 feb 2013 Fagaras

 Conditii sambata 9-02: pulver 20-30cm peste crusta de gheata, uneori zone cu acumulari mai importante, in special pe langa stanci sau la baza peretilor. La pilonul 2 s-a format o cocoasa masiva care prezinta risc de avlansa (o parte din ea a fost declansata intentionat, dar tot a mai ramas si e in continuare periculos sa se coboare pe langa pilon de la Balea Lac la Cascada)


In general pericol mic si destule zone sigure pe unde se putea circula/skia. La coborare pe culoare dinspre caldarea Pietroasa spre lacul Doamnei s-au format acumulari care prezinta risc de avalansa chiar la intrarea in culoar (am coborat scurt chiar pe langa marginea Sudica a culoarului unde era mai inclinat si mai putina zapada)

Conditii duminica 10-02 : dupa 3-4 h de viscol si ninsoare din timpul noptii s-au format placi si au aparut acumulari cu potential de avalansa in mai multe zone. Riscul a crescut si din cauza lipsei de vizibilitate, zonele cu risc fiind mai greu de evitat. In astfel de conditii s-a declansat o avalansa medie pe partea sudica spre cab Capra, placa insa fiind mica 20cm, a rulat aprox 40m pe o latime de 20m.
 O alta avalansa autodeclansata a traversat drumul la copertinele dinspre tunel la aprox 100m in fata noastra .